Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Přílohy
Vložil: Ted

Brkaše

Suroviny

  • Brambory (cca 1kg)
  • Cibule (1ks, případně 1/2ks, případně žádná, když jí nechcete)
  • Mléko (třeba jeden váš oblíbený hrníček)
  • Máslo (1/2)
  • Sůl

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Sice tu nějaké bramborové kaše už jsou, ale nenašel jsem žádnou obyčejnou základní a nudnou. Tak tady je!

1. krok: Dojdeme na nákup. Vyhledáme brambory. Chceme brambory typu C, ty jsou na kaše nejlepší (prý). Jak to poznáme? Je to napsaný na jejich baleních nebo na cedulce s cenovkou. Vyhledáme cibuli. Většinou bývá poblíž brambor. Vybereme náhodnou cibuli. Vyhledáme mléko. Čerstvé bývá v těch regálech, kde je trošku zima. Trvanlivé bývá naskládáno někde opodál. Je jedno které z nich. Máslo také bývá v těchto studených regálech. Sůl se může schovávat leckde, ale nejspíše nebude v těch věcech, kde je zima.

2. Přijdeme domů. Nákup vyndáme na stůl (příp. na linku, židli, pohovku, nebo tedy podlahu). Vezmeme si cca 1kg brambor. Jak poznáme 1kg brambor? Brambory bývají prodávány po několika kilech. Pokud po dvou, vezmeme optickou půlku. Optikou posuzujeme i části větších balení. Nebo to můžete zvážit, pokud máte tu čest vlastnit váhu.

3. Brambory umyjeme. Můžete napustit dřez vody a naházet je tam a trošku je vymáchat, nebo je hezky po jedné ručně umýt pod proudem vody. Mně je to jedno.

4. Nyní přichází nejtěžší část dělání bramborové kaše - oloupání brambor. Jsme studenti, takže předpokládám, že nikdo z nás nevlastní škrabku na brambory. Vezmeme tedy nůž a budeme muset slupku z brambor odkrájet. Je to časově náročná piplačka. Pokud máme moc velký hlad, obětujeme část brambor a budeme odkrajovat větší kusy, čímž se výsledná oloupaná brambora objemově zmenší, ale ušetří nám to nějaký ten čas.

5. Ruku bolavou z náročného loupání brambor nožem na chvíli odložíme do dřezu se studenou vodou. Na sporák postavíme hrnec s vodou a sporák zapneme, čímž způsobíme, že voda se začne zahřívat.

6. Nakrájíme brambory. Jak chceme. Můžeme na půlky, na čtvrtiny, na osminy. Šestnáctiny už zavání uříznutým prstem.

7. Nyní už by voda měla vřít. Přemístíme tedy do hrnce nakrájené brambory. UPOZORNĚNÍ! Kusy brambor padající do vroucí vody mohou způsobit žbluňkání a následné erupce vroucí vody útočící na vaše ruce. Ideální je brambory do hrnce přemisťovat z co nejmenší výšky. Hrnec následně přikryjeme pokličkou a můžeme trošku ztlumit sporák. Ale nemusíme. Jak chcete.

8. Odpočíváme a masírujeme loupací ruku.

9. Po chvíli dáme ohřát mléko, nemusí úplně vřít. Doporučuje se menší kastrůlek na sporák, případně můžete i hrnek s mlékem dát do mikrovlnky, ale opatrně!

10. Dloubneme do brambor nožem. Pokud bez obstrukcí zajede nůž do brambory, pak je hotová. Případně můžeme vyndat, vyfoukat a ochutnat. Pokud je brambora tuhá nebo dokonce ještě trošku křupe, pak vaříme dále.

11. Pokud je měkká, brambory jsou hotovy a sundáme je z plotýnky. Doporučuji horký hrnec nepokládat například na stůl. Ideální by bylo prkýnko nebo jiná podložka určená na horký hrnec.

12. Brambory slijeme. To znamená, že pokličku trošku poodkryjeme, s rukama v ochranném obalu, například chňapkách, hrnec uchopíme a palci přidržíme i pokličku a nakloněním směrem do dřezu začneme opatrně vylévat vodu. Doporučuje se k tomu pustit studenou vodu s kohoutku. Něco s trubkama nebo co já vím.

13. Brambory bez vody položíme zpět na podložku a sundáme pokličku. Brambory dle touhy a vášně osolíme, vložíme máslo (můžeme ho i předtím ohřát v kastrůlku, čím více, tím lépe kaše bude chutnat, ale tak taky s mírou, ne?), vlijeme část ohřátého mléka a rozmačkáme. Lze použít tu VĚC na mačkání brambor, jsme ale studenti, takže jí nemáme, takže můžeme vidličkou nebo případně ručním mixérem, ale ten nejspíš také nemáme.

14. Výsledná rozmačkaná kaše by měla být bez hrudek. Pokud je příliš hustá nebo lepkavá, pak přidáme ještě trochu mléka, ale nepřeháníme, jinak kaše bude příliš tekutá a to nechcete. I když co já vim...

(další kroky jsou dobrovolné)

15. Kaši necháme v hrnci, přiklopíme pokličkou a na chvíli na ni zapomeneme.

16. Vezmeme cibuli. Zbavíme jí toho hnědého a šustivého obalu, rozkrájíme na malinké kousky. Případně rozsekáme sekáčkem. Množství dle osobních preferencí. Taky jí nemusíte dělat vůbec, že jo.

17.Vezmeme pánvičku, stačí taková ta pidi z IKEA, prdneme ji na sporák, hodíme na ní kousek másla, počkáme až se rozpálí (bude to prskat, když na to plivnete) a hodíme na ni nakrájenou cibuli. Smažíme do zlatova. To znamená, že už není bílá, ale ještě není černá.

18. Všechno to naházíme na talíř a hurá do jídla.

Dodatky a poznámky

Pokud jste esteticky založeni, nebo si to jenom chcete vyfotit na Instragram, pak doporučuji nejdříve na talíř nandat požadované množství kaše, následně na ni nasypat osmaženou cibulku (možností je také nakrájet a posypat jarní cibulkou, pažitkou nebo pórkem, ale kterej student takový věci má). Poté na tuto horu žrádla ještě položíme plátek másla.

Bramborová kaše je sice dobrá, ale samotná je trošku nudná. Osobně se mi osvědčila kombinace se smaženým kuřecím masem, které mi dala maminka (sám si ho kupovat fakt nemůžu dovolit). K tomuto jsem použil recept, který zde lze najít pod názvem Rychlé kuřecí kousky, a který tímto doporučuji.

Dobrou chuť.

PT30M 2-3 porcí
30-60 minut
10-60 Kč

Chladnou hlavu pro Android