Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Nápověda

Obsah

Registrace

Registrace je vyžadována co možná nejméně (aby nebyl uživatel nucen se registrovat kvůli každé maličkosti), a uzpůsobena tak, aby uživatele co nejméně obtěžovala. Vyplníte pouze nick, heslo a e-mailovou adresu (která může být později použita při zapomenutí hesla). Ověření e-mailu neprobíhá - po odeslání formuláře můžete kuchařku ihned využívat. Pokud však vyplníte nesprávný, nebudu na to brát zřetel při obnovování hesla. Odkaz na registraci je v pravém administračním menu.

Přihlášení

Pokud jste zaregistrováni, můžete se přes pravé menu přihlásit. K přihlášení nejsou potřeba cookies, můžete je však využít k uložení hesla, abyste se nemuseli přihlašovat pokaždé znovu.

Zapomenuté heslo

K obnovení hesla je možné použít e-mailovou adresu zvolenou při registrace. V případě zapomenutí hesla použijte některý z kontaktů v levém menu nebo diskuzní fórum, a uveďte svůj nick nebo e-mail.

Vyhledávání receptů

K dohledání pokrmu existuje několik cest. Nejběžnější je nechat si vypsat celou kategorii po kliknutí na její název v levém navigačním menu. Jednoduchý výpis obsahuje název receptu, časovou náročnost i náklady na přípravu. Kliknutím na název přejdete na recept. Druhou možností je využít vyhledávací okénko v pravém menu. Vyhledává fulltextově, takže můžete zadávat termíny z názvu, textu i poznámek. Další možností je dostat se přímo na recept, a to buď z úvodní stránky s novinkami, která zobrazuje deset nejnovějších jídel, nebo třeba přes odkaz od kamaráda.

Funkce "Mám hlad!"

Užitečná vlastnost webu, která vám na jediné kliknutí doporučí náhodný recept z těch rychlejších kategorií. Náročná jídla, přílohy, dezerty, atp. jsou z výběru vynechány.

Hodnocení receptu

Pod každým receptem najdete bodové hodnocení. Můžete mu udělit bodové skóre od 1 do 5 bodů. Pokud zrovna nenajedete na hodnocení myší, je graficky zvýrazněno dosavadní průměrné skóre (zaokrouhlené na celé body). Pokud máte konkrétní výhrady, doporučuji rovněž využít komentáře.

Komentáře a diskuzní fórum

Pokud se chcete vyjádřit ke konkrétnímu receptu, stačí na jeho stránce kliknout na odkaz komentáře. Tento je umístěn v pravo dole pod návodem na přípravu. Obsahuje-li již příspěvky, je zvýrazněn tučně. Pro přispívání není nutné se registrovat, ale ušetříte si tak vyplňování protispamového políčka, které anonymní uživatelé za některých podmínek vyplnit musí. Komentovat lze i celý web, a to v diskuzním fóru. Odkaz na něj je v levém navigačním menu.

Fotografie

Pod receptem najdete také odkaz na fotografie. Tam si prohlédnete již existující snímky, a registrovaní navíc mohou nahrávat vlastní. Omezení jsou minimální. Fotografie musí být typu JPEG (*.jpg, *.jpeg, ale kontrolován je skutečný formát, ne přípona) a ,maximální velikost obrázku činí 3 MB. Obrázek je posléze možné i smazat. Práva k tomu má ten, kdo obrázek nahrál, popř. uživatel s vyššími všeobecnými právy (moderátor, administrátor).

Přidávání receptů

Po přihlášení se objeví v pravém menu volba Vložení receptu. Po kliknutí na ní se objeví jednoduchý formulář pro zápis receptu. Většina polí nemusí být vyplněna - povinný je pouze název, postup přípravy, a kategorie. Přidávání surovin je usnadněno pro uživatele se zapnutým JavaScriptem. Ti mohou přidávat a ubírat suroviny dynamicky. Ostatní musí vyplnit počet surovin a nechat stránku znovu načíst. Doposud napsaný text ale zůstane zachován.

Úprava a mazání receptů

Pro obě akce existují odkazy vpravo dole pod každým receptem. Jsou však přístupné pouze pro autora receptu samého a uživatele s vyššími právy. Vymazání je nutno potvrdit, překlepem tedy o návod nepřijdete.

Slovníček pojmů

Kdokoli může nahlédnout do Slovníčku pojmů, který nalezne v levém navigačním menu. Obsahuje jednoduchý přehled pojmů a jejich vysvětlení. Registrovaní uživatelé mohou modifikovat kterýkoli ze záznamů, i když nejsou jeho autory. Má tím být zajištěna možnost opravovat nepřesnosti, a uživatelé jsou při registraci upozorněni, že jim bude v případě vandalismu odepřen přístup. Slovníček je možné editovat přes pravé administrační menu (volba Úprava slovníku).

Nastavení profilu

Přihlášení uživatelé mohou měnit svůj profil. Možné je změnit heslo, e-mailovou adresu, viditelnost e-mailu, a filtr vybavení. Pokud se rozhodnete zviditelnit e-mail, bude tento zobrazen jako odkaz u každého vašeho příspěvku. Adresa však bude tzv. obfuskována, tedy ne přímo čitelná z kódu, aby se minimalizovaly útoky spambotů. Pro živého uživatele bude v prohlížeči viditelná. Ve filtru si můžete snadno nastavit, kolik kusů kterého předvoleného vybavení máte.

Systém uživatelských práv

Kuchařka pracuje s pěti (resp. šesti) úrovněmi uživatelských práv:

  • Odepřený přístup, neboli ban. Tento uživatel nemůže kuchařku ani upravovat, ani prohlížet. V případě banu na účet se stačí odhlásit, aby získal práva anonyma a případně kontaktoval některého z moderátorů a administrátorů. Pokud se jdená o ban permanentní, není možné s kuchařkou dále pracovat.
  • Anonymní uživatel může číst napříč celou kuchařkou a přispívat do diskuzního fóra a komentářů. Při komentování je však za určitých podmínek nucen vyplnit antispamové políčko.
  • Registrovaný uživatel má navíc možnost nastavení profilu, zajistí si unikátní přezdívku, může přidávat nové recepty, editovat slovník, a nahrávat fotografie k receptům. V komentářích není nikdy zobrazena antispamová kolonka.
  • Moderátor přebíjí práva všech nižších úrovní, a může tak například mazat spam v komentářích, opravovat chyby v receptech ostatních uživatelů, atp. Stejně tak je oprávněn banovat registrované uživatele (pouze na účet).
  • Administrátor získává i práva všech moderátorů, a navíc může spravovat kategorie, kuchyňské vybavení, jmenovat moderátory, a psát zprávy do novinek. Existuje ještě imaginární nadřazený účet superadmina (pouze autor projektu), který může zasahovat úplně do všech příspěvků (i uživatelů stejných práv), do zdrojového kódu i databáze, udělovat permanentní bany a číst systémové logy.

Další otázky a podpora

V případě libovolných dalších dotazů či technických potíží můžete použít zdejší diskuzní fórum nebo kterýkoli z kontaktů v levém navigačním menu. Odpovědi se vám dostane co možná nejdříve (v případě přímého kontaktu nejspíš okamžitě).

Chladnou hlavu pro Android