Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Náročnější jídla
Vložil: Shari

Kuřecí čína

Suroviny

  • kuřecí maso (stehna či prsa)
  • jarní cibulka či pórek
  • mrkev či dvě
  • zázvor (nejlíp čerstvý)
  • chilli
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl
  • škrob (např. Solamyl)
  • voda
  • česnek
  • arašídy a/nebo kešu
  • může být pár kapek citronu

Vybavení

  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Struhadlo
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Pokud máme kuřecí stehna, vykostíme je. Maso (už bez kostí) nakrájíme na nudličky (cca 2 x 4 cm). Oloupeme pár stroužků česneku (dle chuti a množství masa) a nastrouháme ho nebo ho prolisujeme a smícháme s masem. Stejně tak oloupeme kousek zázvoru, nastrouháme a zamícháme s masem (samozřejmě můžeme použít i mletý zázvor ze sáčku, ale ten nemá takový říz). Mrkev si oloupeme a nakrájíme na co nejtenší kolečka či nudličky (dle vkusu). I jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
Na hlubší pánvi rozhřejeme olej, opražíme na něm arašídy nebo i kešu, aby trochu ztmavly (ale ne moc - do černa). Pak přidáme maso, zasypeme ho chilli práškem dle chuti a opečeme ho za stálého míchání dozlatova. Pak přihodíme zeleninu (cibulku a mrkev) a ještě tak 5 minut za stálého míchání opékáme. Pak rozmícháme tak lžíci škrobu (Solamylu) cca v deci vody a vlijeme do pánve. Zamícháme a přilijeme víc vody, aby vznikla hustší omáčkovitá směs (ne polévka). Vaříme a mícháme asi ještě 5 minut. Škrob začne po několika minutách vaření měnit barvu a konzistenci (světlá a houstne). Pokud je po chvíli vaření omáčka moc hustá, přilijeme trochu vody. Pokud je moc řídká, přidáme ještě trochu škrobu rozmíchaného ve vodě. Vaříme a mícháme, dokud zelenina (hlavně mrkev) nezměkne. Nakonec přilijeme sójovou omáčku (dávám jí docela hodně - jídlo pak chutná víc "čínsky"), můžeme i trochu pokapat citronem (jídlo dostane větší "říz") a ochutnáme. Pokud je jídlo málo slané, můžeme i dosolit (někdy ani nesolím, protože sójovka i arašídy jsou slané dost).
Podáváme s rýží nebo čínskými nudlemi.

Dodatky a poznámky

Miluju čerstvý zázvor - i do čaje, hlavně v zimě, když jsou chřipky. Ale pozor na něho! Umí být pěkně ostrý...

Chladnou hlavu pro Android