Krakonošovy lívanečky
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Ohřejeme si asi 1/4 litru mléka - mléko NESMÍ být horké, pouze vlažné. Do mléka nasypeme cca 1 kávovou lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice - nemícháme. Počkáme až se v hrníčku udělá kvásek = kvasnice vyplavou na povrch a udělají vrstvičku.
Do misky nasypeme mouku a cukr. Přilijeme kvásek. Ve zbytku mléka (1/4 litru) rozkvedláme vajíčko a nalijeme také do misky.
Důkladně zamícháme, aby nebyli v těstě moc velké hrudky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi půl až třičtvrtě hodiny nakynout. Nakynuté těsto poznáme tak, že asi o půlku zvýšilo svůj objem.
Na pánev (ideální je lívanečník ale není nutný :)) nalijeme olej a počkáme, až se rozehřeje.
Na rozehřátý olej naléváme malé kalužky těsta o průměru asi pět centimetrů.
Když jsou vespod zlaté (jako řízek od maminky) opatrně je za pomoci příborového nože nebo třeba obracečky otočíme a opečeme stejným způsobem i z druhé strany.
Na vrch na upečené lívance natřeme to, co nám chutná. :)
Dodatky a poznámky
Z této hmoty připravíme asi 20-30 lívanců.
Na potření je delikatesní zakysaná smetana s marmeládou nebo povidly.
Pokud nemáme pánev, je možné lívance usmažit i v hrnci.
Lívance se hodí jako snídaně, sladký oběd, dezert i ke svačině. Jsou dobré i studené.
Dobrou chuť!! :)
60-90 minut 70-150 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+