Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Náročnější jídla
Vložil: Cirrat

Hovězí guláš

Suroviny

  • 1 sáček sladké papriky
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg hovězího na guláš
  • voda
  • olej, sůl, pepř, instantní jíška, chilli...

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Předem si připravíme a nakrájíme cibuli a maso. Cibule může být i na kostičky o hraně ca 1cm, maso přiměřeně - já dělávám kostky tak o hraně 3cm. Kdo kupuje maso v supermarketu, sežene i již nakrájené. Nastavíme vařič na maximální teplotu.
Rozehřejeme olej v hrnci, teplotu zkoušíme vhazováním jednotlivých kousků cibule. Až začne prskat, vhodíme veškerou pokrájenou cibuli a poctivě mícháme. Po chvíli míchání cibule zesklovatí (obalí se olejem, okraje lehce zprůsvitní, změní trochu barvu), to je signál pro přidání papriky. A rovnou celý sáček.
A teď je potřeba neustále míchat, jinak se paprika připálí a zhořkne. Když se paprika rozvoní a pustí barvu do oleje, vhodíme kostky hovězího a chvíli promícháme. Až nás to přestane bavit, zalejeme hovězí vodou tak, aby sahala asi půl až jeden centimetr nad maso, opepříme podle chuti, osolíme (ok, slituju se - cirka půl čajové lžičky soli), stáhneme vařič tak, aby hmota jenom líně probublávala, přikryjeme poklicí a jdeme od toho.
Za dvě, za tři hodiny se k hrnci vrátíme a vypneme ho. Pojídáme s chlebem, houskovým knedlíkem, zdobíme kolečky cibule a dochucujeme pálivou paprikou, chilli a podobnými věcmi dle stupně azbestovosti své tlamy...

Dodatky a poznámky

>> Cena se liší podle kvality masa. Nejkvalitnější hovězí na guláš od řezníka vás vyjde draho, maso z Tleska zas tolik ne.
>> Hoooodně cibule. Spooousty cibule. Dodá guláši nasládlost a hlavně, zahušťuje ho. Pokud by ho nezahustila dostatečně, přichází na pomoc instantní jíška, někdo zahušťuje chlebem (já ne, protože nevím, jak se to dělá).
>> Tento guláš je možno připravit i v remosce - veškeré suroviny (kromě jíšky) prdneme do remosky, zapneme ji a necháme alespoň dvě hodiny tak
>> Ano, je to pomalu, ale výsledek stojí za to. Ovšem, nevařte nalačno, jinak se zblázníte.

Jak ohřát koupený houskový knedlík v mikrovlnce:
Nakrájíme na kolečka, pocákáme vodou (to neznamená rozpustíme ve vodě), zabalíme do igelitového pytlíku (jako jsou v supermarketech na pečivo), vložíme v plastové míse do mikrovlnky, zapneme na vysoký výkon na půl minuty. Je-li knedlík málo ohřátý, vrazíme ho zpátky na dalších půl minuty, dokud se z něj patřičně nekouří. (Kdo použije funkci "Crisp", nechť je zpraven, že si za ten svinčík může sám, páč se má mikrovlnit a ne grilovat! Tak!)

PT120M 0-4 porcí
120-180 minut
120-200 Kč

Chladnou hlavu pro Android