Hodolanská máčka
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Nejdříve si nakrájím cibuli (najemno), brambory i uzeninu, načež rozehřeju v hrnci oleje tolik, aby mi pokryl jeho dno. Ve chvíli, kdy je olej dostatečně nažhavený (zjistím tak, že do něj hodím kousek cibule - když začne pěnit, je to ono), do něj nasypu cibulku, kterou mírně osmahnu (nejmenší kousky začínají hnědnout). Do cibulky nasypu nakrájeny kus uzeniny a za průběžného míchání osmahnu i ten. Když mám dojem, že už je směs osmažená dost (asi po dvou nebo třech minutách), do toho všeho naleju zhruba litr a půl vody, kterou osolím jako bych solil vodu na brambory - záhy do ní ony brambory nasypu. Do vody hned za brambory vhodím pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření (Tak 2 až 4 od každého) a jeden bobkový list. Počkám, než celá ta směs začne vřít, zeslabím plotnu, přiklopím hrnec a mám asi 15 minut čas.
Jakmile jsou hotové brambory, stačí máčku okyselit (podle chuti) a zahustit. Taky se hodí vytáhnout bobkový list a kuličky pepře a nového koření, to ale jde i z talíře.
Přeju dobrou chuť.
Dodatky a poznámky
1. Jedná se o Hodolanskou máčku, a ne polévku, zahušťujeme tedy až do omáčkoidního stavu :-). Sám zahušťuju tak, že vezmu uzavíratelnou sedmičku od okurků, naleju do ní něco málo mléka, přisypu přiměřeně mouky (na deci mléká zhruba dvě plévkové lžíce mouky, tohle se ale rohodně nedá zkazit), sklenici uzavřu a minutu s ní hrkám. Poté "zahušťovadlo" pomalu leju do hrnce, je ale potřeba pořádně míchat. V opačném případě hrozí, že se jídlo připálí.
2. "kus" uzeniny znamená zhruba jednu větší klobásku nebo ze čtyři nožičky obyčejných párků.
3. Slyšel jsem tomuto jídlu říkat taky "bílá máčka" a na Slovensku velice podobně (akorát bez uzeniny) vypadají "brambory na kyselo."
20-30 minut 100-150 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+