Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Španělský ptáček bez ptáčka

Suroviny

  • 2 vejce natvrdo
  • kus buřta, salámu apod.
  • kyselé okurky
  • cibule
  • kdo má, tak špek
  • 3 lžíce oleje (sádla, tuku)
  • hladká mouka
  • masox

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Neznám nikoho, kdo by neměl rád španělské ptáčky. Ale hovězí je drahé a navíc kdo by se s nimi balil a pak dlouho vařil, takže si uděláme ptáčkovou omáčku. Základem je UHO, čili: bohatší si nakrájejí špek na kostičky nebo proužky, hodí do rozpáleného hrnce a nechají lehce vyškvařit, jen co špek začne pouštět tuk. Ostatní si do hrnce nalijí olej nebo jakýkoli jiný tuk a nechají ho také rozehřát. Pak přijde cibule, pokrájená na části jaké svedeme, nemusí být právě prťavé. Cibulí mícháme a smažíme, tak 2 minuty. Když začíná cibule chytat barvu, tj. do žluta, přisypeme hladkou mouku - na 2 porce omáčky tak 3 polévkové lžíce. Znovu mícháme a neodcházíme, jde to rychle! Kdo nestíhá míchat, ať si hrnec chvílema odstaví z plamene či plotýnky. Když začíná být mouka SVĚTLE hnědá, přilijeme studenou vodu a chvíli mícháme zuřivě, protože se z mouky v první chvíli stane knedlík, který právě musíme rozředit vodou a rozmíchat. Vodu teda přilíváme postupně, protože jak se tahle směs zahřívá, znovu houstne. Jakmile jsme spokojení s hustotou budoucí omáčky a ta už znova bublá, stáhneme plamen či plotýnku na minimum, nemusí se to vařit jak brambory, ale jen lehce. Ještě přidrobíme masox až dva, přisolíme, připepříme a necháme chvíli být, omáčka se musí cca 10 minut provařit. Neodcházíme, občas dohlížíme promícháním a zatím si připravíme zbytek: buřta či salám či cokoli jiného nakrájíme na kostičky a přihodíme do omáčky. Totéž s vejci natvrdo a tak 2-3 kyselými okurkami. Omáčka se musí trochu okyselit, tak přilijeme trochu láku z okurek - tak 3 lžíce. Hotovo? Necháme ještě prohřát a koukneme, zda nám hustota omáčky vyhovuje. Upravíme - buď přilitím vody nebo necháme ještě chvíli vařit, ona se vyvaří a zhoustne. Vypneme. Ochutnáme a dochutíme - vegetou, ještě lákem, pepřem, no jak komu chutná. Kdo má cokoli zeleného na přidání - petrželku, pažitku, libeček, nať z cibule, zelené od pórku - a přidá, vyrobil už omáčku de luxe.

Příloha: koupený knedlík, rýže, těstoviny

Dodatky a poznámky

Nebo si udělejte knedlík z mikrovlnky. Je taky hned, recept jsem vložila už dříve.

PT15M 2-5 porcí
15-20 minut
20-40 Kč

Chladnou hlavu pro Android