Špíz
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostičky cca 3x3x2cm. Přidáme trochu soli, kmínu a pepře a důkladně promícháme v míse s olivovým olejem. Necháme rozehřát pánev a danou směs do ní vyklopíme a osmažíme. Maso nemusí být úplně hotové, může zůstat uprostřed nedodělané.
Pánev zatím odstavíme a nakrájíme: mrkev na kolečka, papriku na kostičky cca 2x2cm, cibule na čtvrtky a slaninu na proužky cca 2x3x0,5cm.
Špejle ořízneme do špičky, jako první napíchneme kolečko mrkve a pak různě střídáme suroviny.
Necháme rozehřát troubu na cca 150-170°C a vložíme do ní pekáč s cca 0,6cm lehce osolené vody. těsně nad pekáč umístíme mřížku, na kterou vyskládáme špízy, lehce posypané kmínem. necháme v troubě cca 45minut s občasnou kontrolou vody (přilíváme) a jednou za cca 10 minut maso na špízech polijeme vodou z pekáče(za použití lžíce), aby se nepřesušilo. V polovině doby špízy otočíme.
Mezi dopečením oškrábeme a dáme vařit brambory.
Dodatky a poznámky
Pokud máte trochu času, masovou směs před osmahnutím můžeme dát na 1-6 hodin do lednice
Dobrá kombinace: mrkev, slanina, maso, cibule, salám, paprika, slanina, maso, cibule, salám, mrkev,...
Velice variabilní recept! Předsmažení prsou není podmínkou, ale pak musíte nechat v troubě o něco déle.
40-70 minut 100-200 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+