Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Dezerty
Vložil: Michvolka

Palačinky

Fotografie jídlaFotografie jídlaFotografie jídla

Suroviny

  • Olej
  • Cukr
  • Sůl
  • Mléko
  • 2x vejce
  • Hladká mouka
  • Něco na dochucení

Vybavení

  • 1x Mísa
  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Do misky nasypeme asi tak čtvrt kila mouky (rozuměj čtvrtku toho kilového pytlíku). Do mouky vylijeme obsah dvou vajec, dáme asi půl lžičky cukru a špetku soli (jen tak na nůž - viz Slovníček pojmů). Nalijeme tak hrnek a kousek mléka a něčím (ideálně tím drátěným kvrdlátkem, případně vařečkou, lžící, vidličkou, kusem umytého klacku) zamícháme. Těsto by mělo být zhruba tak tekuté, asi jako hodně řídký pudink. Mělo by z míchacího nástroje pomalu (asi tak za 2-3 sekundy) stéct. Pokud je těsto moc husté, přidáme ještě mléko, pokud je moc řídké, přidáme logicky mouku. Pánev dáme na (zapnutý) vařič a nalijeme na ní olej, tollik, aby se dal rozlít na celou pánev, ale zase ne moc, aby ho nebyla na pánvi vrstva. Vezmeme naběračku (pokud máme, pokud ne, tak se snažíme na rozpálený olej nalít tolik těsta, aby to vydalo tak na šest lžic - ale najednou, ne že to tam někdo bude lžičkovat :) ) a nalijeme jí těsto na pánev. Pánví chvíli (bezprostředně po nalití) kroužíme ve vzduchu, aby se těsto rozlilo po celé ploše. Pokud se těsto nedá rozlít, je moc husté a přidáme do misky ještě trochu mléka. Na pánvi necháme těsto tak dlouho, než budou okraje toho bílého kydance lehce zlatohnědé, tehdy podebereme těsto obracečkou (můžeme ještě podebírat vařečkou, ale obracečka je lepší) a ryhle převrátíme tím bílým dolů. Průběžně kontrolujeme jestli vypadá palačinka ze spodu tak jako když je dělá maminka, a ve chvíli, kdy palačinka dosáhne oné barvy (asi tak 1 - 1,5 minuty) jí vyndáme na talíř. Doplníme olej do původního stavu a nalijeme další várku těsta. Z nezdaru první palačinky nebrečíme, první palačinka z várky se obvykle nepovede. Postup opakujeme co nám vystačí těsto a průběžně doplňujeme olej. Ač se to podle návodu asi nezdá, tak jsou palačinky poměrně jednoduché na přípravu, jediný opruz je, že se u nich musí stát.

Dodatky a poznámky

Dovnitř je dobrá nějaká marmeláda, ovocný kompot, zmrzlina, ochucený tvaroh. Můj typ je 1 vanička tvarohu + 1 vanička zakysané smetany => zamíchat, osladit a nacpat dovnitř.
Pro ty, kdo chtěj ještě něco navíc - šlehačka ve spreji navrch.
Brou chuť

PT20M 1-3 porcí
20-40 minut
50-80 Kč


Hodnocení receptu (36 hlasů):
preloaderpreloader

Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+

Chladnou hlavu pro Android