Kolejgoše - superlevné superdobré langoše
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Kouzlo tohoto receptu je, že drtivou většinu času jen sedíte a díváte se na seriály/ filmy/ skripta. A že samotné langoše bez ničeho stojí jen 6 kč a je jich vrchovatej talíř. A nepotřebujete na to žádné odměrky či váhy, stačí jen klasickej 0,04 panák.
Tak tedy. Veme se hrnec nebo hrnek, do kterého se nalije oněch 5 panáků mlíka. Vegáni nezoufejte, rostlinné poslouží stejně dobře. To mlíko se pak ohřeje na plotně / v mikrovlnce tak, aby bylo vlažné (ale ne horké, tzn. strčím tam prst a když to začne pálit tak to vyndám/sundám a nechám schladnout. Teplota je pro droždí důležitá). Mléko se přelije do hrnku, pokud tam už není, vmíchá se do něj cukr a rozdrobí droždí. To se nechá 10-15 minut pracovat. Mezitím se do mísy/hrnce dá mouka a sůl, promíchá se to. Až bude kvásek hotov, pomalu se vlije do těsta, které se hněte (ručně, strojně, jakkoliv). Těsto se hněte dokud nebude rovnoměrně slabě lepivé. Pokud lepí moc, přidat mouku, pokud málo, je to tak akorát.
Nechá se to 30-40 min vykynout, v teple a ve tmě. Pak jsou dvě možnosti: těsto se vyválí na 2 cm silný plát (stačí rovná čistá flaška (třeba od oleje) a skleničkou/hrnkem se vykrájí kolečka. Nebo se rovnou kus těsta utrhne, a ručně se z toho vytvaruje kolečko průměru skleničky/hrnku a síle 2 cm. To se nechá 5-10 minut kynout, a pak se to jen ručně vytahá do všech stran a velmi rychle smaží na pánvi ( do dvou minut usmaženo) dozlatova.
Mezitím co těsto kyne je možnost (pro ty bohatší) do trochu vody/oleje rozmačkat pár stroužků česneku, pro dochucení. Alternativa je posypávat kolejgoše po pokečupování/potatarkování a před posýrováním sušeným česnekem. A dál to už všichni znáte.
Kdo nemá struhadlo, nahradí jej nožem.
Dodatky a poznámky
Na kolejgoších je beztak nejlepší, že se dají jíst i za gumova či pod tlustou vrstvou čehokoliv. A že je to skvělý prokrastinační recept.
P.S.: při použití instantního droždí je třeba pozměnit postup. Jelikož se z něj nedá udělat kvásek (prostě nevzejde), stačí ho jen smíchat s ostatním (bez cukru). Sušené droždí také kyne déle.
45-60 minut 6-50 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+