Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Rychlá jídla
Vložil: Cirrat

Játra na cibulce

Suroviny

  • cibule (jedna stačí)
  • játra
  • sůl a pepř na dochucení
  • lžíce oleje

Vybavení

  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Ujistíme se, že máme nůž a na čem krájet.
Koupíme játra. Dají se sehnat v supermarketech tam, kde je i jiné maso, popř. navštívíme řezníka. Koupíme jich tolik, na kolik máme chuť (viz poznámky).
Oloupeme cibuli a nakrájíme na tak malé kousky, nakolik zvládneme při zachování všech končetin. Na pánvi ohřejeme olej. Teplotu oleje zkoušíme vhazováním jednotlivých čtverečků cibule. Když začnou prskat, vhodíme zbytek cibule, párkrát zamícháme a jdeme na játra.
Játra vybalíme, neoplachujeme a nakrájíme na kousky (velikost nechť napoví předchozí zkušenost, třeba v jídelně nebo od maminky). Kousky jater hodíme na rozpálenou cibulku, honíme vařečkou/lžící/vidličkou po pánvi a čekáme asi 8-10 minut, než se opečou (a propečou) ze všech stran. Neodcházet! Hlídat! Míchat! Po dopečení jater posolíme a popepříme podle chuti, pojídáme s chlebem/těstovinami/rýží nebo klidně i s bramborovou kaší ze sáčku. Prostě s čím je chuť.

Dodatky a poznámky

>> Játra vždy solíme až po dopečení, jinak ztvrdnou a stanou se nepoživatelnými.
>> Při krájení jater jedním okem sledujte cibuli a čas od času ji míchejte. Jakmile začne hnědnout, raději pánev odstavte z rozpálené plotýnky, aby se nespálila.
>> Jeden větší kus vepřových jater od řezníka stačí obvykle na dvě velmi slušné porce nebo na tři porce slušné. Jedna standardní vanička obvykle poskytne porci jednu až dvě.
>> S kuřecími a drůbežími játry vůbec nemám zkušenost. Používám vepřová nebo hovězí játra.


Hodnocení receptu (48 hlasů):
preloaderpreloader

Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+

Chladnou hlavu pro Android