Mžadara - syrské jídlo
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Do hrnce dáme vařit jeden hrnek rýže, hrnek čočky a čtyři hrnky vody. Přidáme oloupaný stroužek česneku, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu.
Zatímco se mžadara vaří, smícháme kysanou smetanu, vylisovaný česnek dle chuti,sušenou mátu a osolíme.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme.
V průběhu hlídáme směs, aby se nepřipálila - na kolejních vařičích to dělá ráda.
Když se vyvaří voda a čočka i rýže je měkká, přimícháme osmaženou cibuli.
Podáváme se smetanovou zálivkou.
Dodatky a poznámky
Místo sušené máty lze užít i čerstvá, já používám mátový čaj, který vysypu z pytlíčků. Lze použít ale i jakákoliv jiná zelená bylinka - majoránka, oregano, prostě co máte po ruce.
Dá se podávat i s kečupem, nastrouhaným nebo klidně taveným sýrem.
Někteří vaří čočku i rýži zvlášť, ale já mám na koleji jen jeden hrnec. :D
Tohle jídlo je jednoduché a překvapivě dobré. Ačkoliv jsme doma masožravci, tohle si i mí bratři oblíbili skoro jako řízky!
20-40 minut |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+