Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Ho Či Minova stezka

Suroviny

  • Instantní nudle (z instatní čínské polévky)
  • cibule
  • uzenina
  • majonéza
  • volitelně další zelenina (mrkev, arašídy, bambusové výhonky, paprika, atd.)
  • volitelně dochucovadla (sojová omáčka, kari, jiné koření dle chuti)

Vybavení

  • 1x Mísa
  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Tento recept je pravá vietnamská klasika, kterou nás naučil na koleji náš spolubydlící Pham Cao Ngai alias Famda, jehož rodiče si přivezli recept zase z Vietnamu. Pochází z období války, kdy si ho připravovali partyzáni na cestě (odtud Ho Či Minova stezka), takže musel být snadný, levný a rychlý na přípravu a zároveň dostatečně vydatný a chutný.
Příprava je jednoduchá: připravíme instantní nudle z "čínské polévky" (nedáváme do nich přiložené koření a oleje) a poté, co je zcedíme, je promícháme s majonézou. Na jedno balení nudlí je dobré použít dvě až tři polévkové lžíce majonézy. Poté necháme směs uležet (vietnamští partizáni nosili připravenou směs v uzavřených nádobách na zádech i několik dní). Nejrychleji směs fermentuje, když ji umístíme na parapet pod přímé slunce nebo na topení (v zimním období) a to alespoň na několik hodin, nejlépe na jeden až dva dny. Silně aromatické vůně se nemusíme bát, k přípravě pokrmu patří a chuťově je výtečná.
Když máme hotovou směs, můžeme se pustit do druhé fáze. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a lehce osmahneme, stačí, aby změkla. Milovníci zeleniny mohou přidat i jiné druhy. Zeleninu ale nesmíme rozvařit, musí jen trochu změknout. Poté přidáme uzeninu dle chuti a taktéž ji lehce osmažíme (někdo má raději více vysmaženou, jiný jen ohřátou). Poté přidáme směs a necháme prohřát. Někdo rád přidá sojovou omáčku, kari koření či jiné koření, ale není to nezbytné.
Celá příprava na pánvi by neměla trvat více než deset patnáct minut, je to opravdu rychlovka). Nyní můžeme servírovat zaručeně pravou vietnamskou partizánskou pochoutku.

Dodatky a poznámky

Ohledně procesu fermentace nudlí s majonézou měli někteří z nás strach. Zejména medici se obávali, že by se mohla po dnu na slunci zkazit. Není se však čeho bát. Receptura nudlí není stejná jako u českých nudlí, rýžová mouka v nich obsažená, je obohacená o přírodní antioxidanty, které brání množení cizích organismů. Navíc rychlým osmahnutím na pánvi (cca 2-3 minuty) zajistíme, aby byla směs dokonale v pořádku.

PT20M 1-4 porcí
20-30 minut
15-60 Kč


Hodnocení receptu (54 hlasů):
preloaderpreloader

Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+

Chladnou hlavu pro Android