Koprová omáčka
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Do hrnce dáme 3/4 litru mléka, kousek másla (nemusí být) a přibližně hrst na drobno nakrájeného kopru (co nejmenší kousky, co se vám podaří nakrájet). Za občasného míchání přivedeme k varu – stačí, když mléko lehounce probublává. Pozor, je třeba vařit „na mírném plameni“ – nepouštějte vařič úplně naplno, vařte na takovém stupni, při kterém vaříte, aniž by vám utíkalo jídlo z hrnce (každý vařič je jiný, ale obvykle to znamená tak poloviční výkon).
V hrnku v přibližně 1 dcl studené vody rozmícháme vrchovatou polévkovou lžíci hladké mouky (může být i polohrubá, ale hladká je lepší; nejlíp se rozmíchá vidličkou) a pomalu přilijeme k vroucímu mléku. Necháme chvíli povařit – stačí minutku a přidáme smetanu.
Pak dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou (případně octem). Já dávám lžičku soli, vrchovatou lžíci cukru a šťávu z půlky citrónu.
Na konec můžeme přidat žloutek, který rozmícháme do omáčky (nemusí být). Necháme ještě chvíli povařit – opět stačí minuta, a můžeme podávat.
Dodatky a poznámky
Dle finančních možností a vybavení můžeme servírovat s knedlíkem a masem nebo jen s brambory a vařeným vejcem. Maso je nejlepší hovězí, ale to se vaří dost dlouho a navíc je drahé. Já na koleji většinou dělám plátek kuřecího na pánvi s trochou kmínu a pepře.
Dobrou chuť :)
40-50 minut 50-70 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+