Maminčin základ
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Tohle není konkrétní recept na nějaké jídlo. Jde o návod na jednoduchou výrobu jistého základu, pomocí kterého lze vytvořit jídlo typu "něco s omáčkou" neobyčejně "profesionální" chuti. Chce to jen navštívit prodejnu potravin a koupit za malé peníze nějaké to koření - viz níže - to pak vydrží na spoustu jídel.
1. V hrnci rozehřejeme rostlinný olej, třeba Lukanu (jen tolik aby pokryl tenkou vrstvou dno).
2. Na olej nasypeme najemno pokrájenou cibuli - pro jednu porci stačí půlka cibule. Osmahneme jen trochu, neměla by zhnědnout - zabere to tak minutu dvě. Bacha, prská to a začíná bezvadně vonět.
3. Zalejeme vodou.
4. DODÁME SAMOTNOU PODSTATU JÍDLA, VIZ NÍŽE
5. Přidáme tři kuličky pepře, tři kuličky nového koření, jeden bobkový list a trochu soli (dosolíme pak až hotové).
6. Zahustíme jíškou (zásmažkou) - je k dostání instantní ve všech normálních obchodech s potravinama. Hustí se s ní tak, že se sype do jídla a přitom se jídlo míchá. Hustí se, dokud to není hustý tak, jak se vám to líbí.
6. Vaříme dokud není PODSTATA JÍDLA uvařená.
Výsledek: voní to úplně jako od maminky, chutná to skoro jako od maminky. Příprava zabere pár minut, pokud nepočítáme vaření PODSTATY v hrnci, u kterého ale my sami nic neděláme, jen to občas zkontrolujem.
SAMOTNÁ PODSTATA JÍDLA:
To právě může být leccos. Třeba kus jakýhokoli masa nakrájeného na plátky. Vznikne chutná omáčka s masem. Ale jde tam prdnout třeba i houby, nebo maso a houby, drsňáci si očistí ledvinky nebo játra, prostě cokoli. Můžem dochutit pálivou omáčkou atd. Můžem dosypat mraženou zeleninu.
Jako příloha chleba, vařené brambory, rýže, těstoviny, podle chuti.
Dodatky a poznámky
Poznámka: udaný čas a cena je samozřejmě bez PODSTATY a je uvažována jedna porce. Je to jen o osmažení cibule, zalití vodou, přidání koření a zahuštění jíškou. Nákup, úpravu (nakrájení) a vaření PODSTATY musíte připočíst.
Poznámka: pro UHO efekt a lepší chuť lze za bodem 3 nadrobit do vody kostku Masoxu či třeba slepičího bujónu.
5-10 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+