Vajíčková tlačenka
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Nálev z Moravanky sceďte do hrnce (stačí malý, žádný na paření prasete), zeleninku vrhněte na prkénko a pokrájejte ji na prvočinitele, tak 1x1 cm. Stejně pokrájejte vajíčka natvrdo a salám. Všechno pokrájené vložte do misky nebo kamkoliv a přímíchejte majolku. Osolte dle chuti, připepřete. Už teď jez toho fakt dobrý salát, který jde báječně sníst, ale ještě vydržte. Odložte dílo stranou a do nálevu z Moravanky přilijte 0,2 litru vody. Přisypte 2 polévkové lžíce želatiny a mrskněte hrneček na sporák (vařič, oheň na zahradě) Přiveďte obsah k varu, vypněte a dejte si pohov. Máte čas, než vám roztok začne chladnout. Pak ho prostě přilijete do odložené mísy k salátu a promícháte. Bude to bílé a tekuté, ale nebojte, tak to má být. Pak můžete budoucí tlačenku buď nechat rovnou v míse, nebo ji přelít do něčeho, co více vyhovuje vašemu estetickému cítění, do hezčí misky, do formy na bábovku nebo biskupský chlebíček, do krabiček od ramy apod., ale to už jsou jen prkotiny. Nechte vystydnout a ztuhnout, krájet, papat. S pečivem bezvadná večeře nebo svačina. Je to jen chvilka práce, a za to je odměnou několik porcí. V lednici chvíli vydrží. Někdo si vajíčkovou tlačenku před jídlem pokapává octem.
Dodatky a poznámky
Někdo přidává do nálevu ještě rozdrobený masox pro lepší chuť. Já to ale nedělám, necpu masox úplně všude, protože pak chutná všechno více-méně stejně. Kdo ale masox dá, pozor na sůl, bude jí stačit podstatně méně.
10-15 minut 50-55 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+