Lečo - rychlé
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Šup na sporák s kastrolem s troškou oleje. Než se olej rozehřeje, oloupeme cibuli a pokrájíme jak se podaří, nezáleží na tom. Cibuli vrazíme na olej, občas zamícháme a mezitím si rozkrojíme papriky podélně napůl, vyloupneme jádřince a opláchneme. Vždy několik půlek naskládáme na sebe a tak je nakrájíme na proužky cca 0,5 cm široké. Cibule se mezitím osmažila, tak na ní vsypeme pokrájenou papriku. Přisypeme sůl a papriku, zamícháme, podlijeme tak 1 dcl vody, přiklopíme pokličkou a ponecháme osudu. Vrhneme se na rajčata: omyjeme a pokrájíme na měsíčky. Loupáním se nezdržujeme, žaludek si to v pohodě přebere. Vhodíme rajčata k paprikám, znova přiklopíme a věnujeme se buřtům. Oloupeme je a nakrájíme na kostky. Přidáme k paprikám a rajčatům a necháme ještě tak 5 minut společně pod pokličkou dusit. Vypneme, necháme trochu vychladnout, ochutnáme a popřípadě dosolíme či dopepříme. Jíme s bílým pečivem, který si rozlámeme do šťávy.
Dodatky a poznámky
Kdo si neumí lečo představit bez vejce (já bych ho nepolkla, ale nic proti každého chuti), tak v poslední fázi po přidání buřtů už nedává na hrnec pokličku a nechá tekutinu z leča odpařit a vydusit. Na závěr pak zamíchá vejce nebo dvě a nechá je srazit.. To se ale myslím pak spíš jí s bramborama. lečo s vejcem je takový český způsob, zatímco ten můj je typický bulharský.
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+