Dušená mrkev na slano
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na kolečka, nebo i menší kousky. V hrnci si na 2 lžících másla osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme cca lžíci mouky, promícháme a nasypeme tam nakrájenou mrkev. Celé to promícháme a zalejeme vodou, aby byla mrkev ponořena.
Až se voda začne vařit, přidáme 1 lžičku kari koření, špetku soli, pepře a rozdrobenou kostku bujonu (nejprve stačí půlka, pokud by se nám to zdálo málo ochucené, přidáme i zbytek). Promícháme a dusíme do měkka (cca. 20-30 minut). Občas se to musí promíchat, aby se mrkev nepřipálila. Ke konci přidáme lžičku citrónové šťávy a 0,5 lžíce másla.
Dochutíme dle potřeby. Pro zjemnění chuti můžeme přidat pár lžic smetany, ale nemusíme.
Kdo by chtěl omáčku ještě zahustit - tak veme půl hrnku vody, kde rozmíchá lžíci mouky nebo solamylu, přidá to k mrkvi a pořádně zamíchá.
Podáváme samotné nebo s bramborama.
Dodatky a poznámky
Chuť je víceméně sladko-slaná, mrkev je do sladka, omáčka do slana, výsledná chuť je ale na každém, co preferuje raději.. podle toho přidá sůl nebo cukr ;)
30-40 minut 20-40 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+