Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Dušená mrkev na slano

Fotografie jídlaFotografie jídla

Suroviny

  • mrkev 400 g
  • cibule 1ks
  • máslo
  • hladká mouka/solamyl
  • bujón
  • kari koření
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • smetana na vaření

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Mrkev nakrájíme na kolečka, nebo i menší kousky. V hrnci si na 2 lžících másla osmažíme na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme cca lžíci mouky, promícháme a nasypeme tam nakrájenou mrkev. Celé to promícháme a zalejeme vodou, aby byla mrkev ponořena.

Až se voda začne vařit, přidáme 1 lžičku kari koření, špetku soli, pepře a rozdrobenou kostku bujonu (nejprve stačí půlka, pokud by se nám to zdálo málo ochucené, přidáme i zbytek). Promícháme a dusíme do měkka (cca. 20-30 minut). Občas se to musí promíchat, aby se mrkev nepřipálila. Ke konci přidáme lžičku citrónové šťávy a 0,5 lžíce másla.

Dochutíme dle potřeby. Pro zjemnění chuti můžeme přidat pár lžic smetany, ale nemusíme.

Kdo by chtěl omáčku ještě zahustit - tak veme půl hrnku vody, kde rozmíchá lžíci mouky nebo solamylu, přidá to k mrkvi a pořádně zamíchá.

Podáváme samotné nebo s bramborama.

Dodatky a poznámky

Chuť je víceméně sladko-slaná, mrkev je do sladka, omáčka do slana, výsledná chuť je ale na každém, co preferuje raději.. podle toho přidá sůl nebo cukr ;)

PT30M 1-2 porcí
30-40 minut
20-40 Kč

Chladnou hlavu pro Android