Rajčatový salát
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Rajčata nakrájíme, já je krájím na půlměsíčky, které překrojím v půli, ale na stylu celkem nezáleží.
Nakrájíme cibuli pokud možno na co nejmejší kostičky, pustí šťávu, velké kousky nejsou vhodné.Pokud máme to s kostičky problém můžete to dělat jak já, kdy vezmeme rozřízlou půlku, nakrájíme na co nejemnější proužky, ale u spodku cibule (taková ta tvrdá tečka) nedokrojíme dokonce (to jest nepřefiknem to na celý použek, ale jak kdyby ten spodek to držel ty proužky celé pohormadě).Potom krájíme od začátku cibule směrem k tomu spodku také co nejemněji.Výsledek závisí na ostrosti nože a šikovnosti, ale tímhle způsobem by se se mělo dohásnout dobrého výsledku (nebojte se tomu dát čas, u dvou cibulek vás to nezabije, čím jemnější, tím lepší).
S rajčaty a cibulí je to velice levná varianta, chuť ale dosti vylepší sýr, který nakrájíme na kostičky(s tím snad problém není), ale výsledek prodraží (pokud je sezóna, kilo rajčat stojí dvacku a sýr vás vynde taky kolem téhle ceny).
Smícháme to do mísi, přidáme 1 až dvě větší špetky soli (to jest tolik soli, kolik nabereme mezi prsty), 1-2 lžíce velké cukru (moučkový je lepší, ale krystal se taky rozpustí), zakápneme olejem (by očko lijememe z flašky tak, aby to bylo tak jedna až dvě malé lžičky, ale nepřehnat) a trochu octu (prostě mísu obkroužím při úhlu flašky 90 stupňu).Můžete přidat i pepř, pokud vám chutná.Zamícháme důkladně.
Necháme zaležet, po chvilce sůl a cukr z rajčat vytáhnou šťávu.Pokud máte pocit, že je toho málo, tak můžete přidat trochu vody, ale mělo by se témeř vždy vytáhnout ji dost (dejte tomu tak 5-10 minut).Šťavu potom uchutnáme a upravíme dle chuti (kdo má rád kyselejší, přidá ocet, kdo rád peprnější, přidá pepř atd.).
Dodatky a poznámky
Jídlo se dá udělat jako příloha, i jako hlavní chod prostě s chlebem.Dají se vymýšlet různé dražší varianty (olivový olej místo obyč. oleje, mozzarela, olivy...), to už je na fantazii a finančích možnostech.Pomineme-li cenu zanedbatelných položek, jako je trocha soli, troška oleje atd., cena může v sezóně zeleniny při nejlevnější variantě se pohybovat i kolem 20 korun (za takové množtvé jídla výborná cena).
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+