Ze zápražky s vajíčkem
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Vezmeme hrnec - vložíme máslo (dle počtu strávníků - obecně platí, čím více másla tím lépe - zde jednu větší lžíci i víc) a necháme tát na vařiči
Až bude máslo zlatavé (tedy ne žluté jako na začátku ale nesmí být hnědé) přidáme kmín (jedna lžička, resp. posypeme po povrchu másla) chvilku restujeme (10s)
Nyní je čas přidat mouku - zde velmi důležité množství! s máslem musí vytvořit (za stálého míchání!! k tomuto účelu ideální vařečka) směs, která se bude lepit na vařečku, nebude tedy úplně řídká, ale zase to nesmí být beton. Můj odhad je zhruba stejně jako bylo toho másla.
Zalijeme vodou - 1,5 l by mělo být akorát, ale jak se vám bude pozdávat (ti jenž mají rychlovarnou konvici, zde ji mohou využít a zalévat už vařící vodou)
Necháme projít varem a vznikne nám hustá bílá voda - nyní čas osolit - solí nešetříme! (tz. klidně i lžíci), opepříme.
Rozklepneme si vejce a rozmícháme vidličkou ve sklenici - nalijeme do polévky a necháme opět projít varem.
Nyní čas přidat případnou petrželovou nať nebo pažitku.
Dodatky a poznámky
Polévku se skutečně nebojíme solit. Příprava je jednoduchá, i když se možná nezdá. Polévka je hustá, chutná máslově a je opravdu dobrá. Voní hezky. A hlavně je to takové vaření z vody - vejce a máslo máte doma skoro vždy a trocha mouky se také najde. Výhodou také je, že nezamažeme moc nádobí.
15-25 minut 15-25 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+