Vařené brambory (loupané)
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Hrnec naplníme vodou (řekněme tak do poloviny - brambory by měly být pod hladinou) a do vody dáme lžičku nebo dvě kuchyňské soli. Vedle prostřeme staré noviny, a na nich začneme loupat brambory. Každý oloupaný brambor rozpůlíme podél a nakrájíme na části (podle toho, na jak veliké jste zvyklí). Nakrájené brambory vždy hned házíme do vody, aby zůstaly krásně žluté.
Když už je brambor dost, hrnec odneseme na sporák a zapneme plamen naplno. Ze začátku můžete hrnec přiklopit, ale raději dejte pokličku mírně šikmo, aby mohla unikat pára. Brambory dobře hlídejte, a až se bude voda vařit (patrně to začne i pěnit), tak už pokličku sundejte, a nechte ji poblíž. Když ji nesundáte, budete čistit sporák :-).
Bohužel nelze přesně říct, jak dlouho se budou brambory vařit, takže k nim choďte zhruba každých pět minut, a například vidličkou vždy kousek bramboru uloupněte a ochutnejte. Až se to z tvrdých syrových brambor promění v měkké a dobré, tak vypněte sporák, hrnec opět šikmo přiklopte, a slijte horkou vodu do dřezu (pak ještě s hrncem trochu zatřeste a vylijte i zbývající, ať se vám tam chuděry neráchají). Pokud se uvařené brambory moc drolí, už jste je vařili příliš dlouho. Příště je koukejte lépe hlídat.
Dodatky a poznámky
Nemusíte se bát, že brambory v přiklopeném hrnci vystydnou, než si třeba osmažíte lunchmeat. I s jedním vařičem si můžete dopřát oběd s pořádnou přílohou.
|
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+