Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Špagety á la Pomodoro

Suroviny

  • 6 rajčat nebo 1 plechovka
  • 4 - 6 stroužků česneku (dle chuti)
  • 1 cibule
  • 100 g šunky (preferuji drůbeží, ale i vepřová je fajn)
  • sušená bazalka (příp. čerstvá, máš-li)
  • špagety (nejlepší jsou zn. Barilla)
  • olej

Vybavení

  • 2x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Tohle není pravý recept na špagety Pomodoro, ale hodně se mu blíží. Je to relativně jednoduché a výborné jídlo. Přišli jsme na něj, když jsme hledali něco, na co se dají nakoupit suroviny v každém malém krámku nebo v našem případě v malé vietnamské prodejně.

Dejte vařit špagety, pozor aby se nerozvařily. Lepší jsou tenčí (například Panzani je označují Express, nejchutnější je ale značka Barilla, jsou ale trochu dražší), ale lze to vyrobit s jakýmikoliv těstovinami. Rozhodně doporučuji si za těstoviny připlatit, ty nejlevnější se obvykle rozvaří i zkušenému kuchaři. Dostatečně je osolte - 1 vrchovatá lžička by měla stačit. Na cca 4 menší porce používám hodně plnou hrst špaget ale tak, aby se dala dovřít.

Oloupejte a nakrájejte cibuli, oloupejte stroužky česneku (mám ráda česnek, takže dávám cca 6 stroužků, pokud ti nevadí, dej jich taky spíš víc než míň, je to v omáčce luxusní). Nakrájejte stroužky česneku na malé kostičky (příp. použijte lis, máte-li). Nakrájejte šunku na kostičky.

Pokud máte dva vařiče a hrnce, dělejte to odděleně, ale jestli ne, tak použijte stejný hrnec po přecezení špaget. Dejte do něj olej, cibuli a česnek a míchejte dokud cibulka nezesklovatí. Pokud by se začala připalovat, tak to až tak nevadí, ale odstavte jí z plotny.

Do směsi přidejte šunku a nechte trochu prohřát. Mezitím si otevřete rajčata v plechovce (loupaná) a jsou-li celá, nepokrájená, tak je vylejte na nějaký talířek a odkrájejte jim stopky (takové ty zelené bubáky), pokud vám tedy vadí v jídle, mě osobně ano. Trošku je pokrájejte a vlijte do směsi.

Pak stačí přidat bazalku (hodně bazalky), celá omáčka by měla být bazalkou trochu nahnědlá, a cca půl rovné lžičky soli. Rajčata bývají obvykle trochu solená, navíc byste měli mít dost slané špagety.

Nechte rajčata prohřát a pak do hrnce s rajčaty vyklopte všechny špagety a pořádně to zamíchejte. Nijak omáčku nezahušťujte nebo s ní špagety nepolévejte, prostě jí jen zamíchejte.

Sýr navrch nepatří.

Na množství špaget se zdá omáčky málo, ale mělo by to stačit.

Mělo by to jít udělat i bez šunky, ale nikdy jsem to nezkoušela.

Dodatky a poznámky

Pokud nemáte rajčata v konzervě, můžete si oloupat a pokrájet obyčejná. Dejte vařit vodu, nalijte jí do misky a vložte na ní na pár minut umytá rajčata, která na jedné straně nařízněte do kříže. Až je vyndáte z vody, půjde slupka ze všech krásně sundat. Pak stačí jen pokrájet a přidat do hrnce. Je to ale časově trochu náročnější. Chutná to cca stejně jako z konzervy.

PT20M 2-4 porcí
20-30 minut
60-80 Kč


Hodnocení receptu (12 hlasů):
preloaderpreloader

Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+

Chladnou hlavu pro Android