Brokolicová polévka
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
- Dáme vařit velký hrnec, 2/3 vody. Zatímco se voda ohřívá, zpracováváme zeleninu:
- Do hrnce vložíme koření: bobkový list, černý pepř. Obojího několik ks.
- [volitelně] Oškrábeme a nakrájíme mrkev (třeba na půlkolečka), vložíme do hrnce.
- [volitelně] Oškrábeme a nakrájíme brambory, vložíme do hrnce.
- Okrajeme nejtvrdší kousky brokolice, zbytek nakrájime na kousky, vložíme do hrnce.
- [volitelně] Nakrájíme cibuli, vložíme ji do hrnce.
- Zeleninový bujón (na náš velký hrnec 4 ks, tzn. méně, než doporučují na krabičce) vložíme do hrnce.
- Vyrobíme si zátřepku ( http://kucharka.jhg.cz/?page=slovnik ) a polévku zahustíme.
- Teď už by se měla polévka vařit několik desítek minut. Ochutnáme brokolici, je-li dost uvařená vypneme sporák a můžeme podávat.
Dodatky a poznámky
Počty surovin jsou na největší hrnec (5L?), dá se to dělat i s polovičním množstvím.
Základ polévky tvoří brokolice, je ale možné přidávat různé další zeleniny, čímž vznikne polévka zeleninovo-brokolicová. Podle času a dostupných surovin přidáme cibuli/mrkev/brambory.
Jako koření můžeme přidat i nastrouhaný muškátový oříšek.
Chce-li se nám, můžeme cibuli před vložením do hrnce osmažit a zaprášit moukou.
Po zhuštění můžeme do polévky přidat smetanu (ke šlehání, celý kelímek), polévka bude krémovější.
Po uvaření konzumujeme několik dnů, protože je toho kotel.
25-60 minut 50-120 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+