Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Polévky
Vložil: skrz

Brokolicová polévka

Suroviny

  • 2 brokolice
  • 4 zeleninový bujón
  • mouka (nejlíp hladká)
  • koření: bobkový list, černý pepř, muškátový oříšek...
  • [volitelně] 2 cibule
  • [volitelně] 4 mrkev
  • [volitelně] 6 brambor
  • [volitelně] smetana na šlehání

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

- Dáme vařit velký hrnec, 2/3 vody. Zatímco se voda ohřívá, zpracováváme zeleninu:
- Do hrnce vložíme koření: bobkový list, černý pepř. Obojího několik ks.
- [volitelně] Oškrábeme a nakrájíme mrkev (třeba na půlkolečka), vložíme do hrnce.
- [volitelně] Oškrábeme a nakrájíme brambory, vložíme do hrnce.
- Okrajeme nejtvrdší kousky brokolice, zbytek nakrájime na kousky, vložíme do hrnce.
- [volitelně] Nakrájíme cibuli, vložíme ji do hrnce.
- Zeleninový bujón (na náš velký hrnec 4 ks, tzn. méně, než doporučují na krabičce) vložíme do hrnce.
- Vyrobíme si zátřepku ( http://kucharka.jhg.cz/?page=slovnik ) a polévku zahustíme.
- Teď už by se měla polévka vařit několik desítek minut. Ochutnáme brokolici, je-li dost uvařená vypneme sporák a můžeme podávat.

Dodatky a poznámky

Počty surovin jsou na největší hrnec (5L?), dá se to dělat i s polovičním množstvím.
Základ polévky tvoří brokolice, je ale možné přidávat různé další zeleniny, čímž vznikne polévka zeleninovo-brokolicová. Podle času a dostupných surovin přidáme cibuli/mrkev/brambory.
Jako koření můžeme přidat i nastrouhaný muškátový oříšek.
Chce-li se nám, můžeme cibuli před vložením do hrnce osmažit a zaprášit moukou.
Po zhuštění můžeme do polévky přidat smetanu (ke šlehání, celý kelímek), polévka bude krémovější.
Po uvaření konzumujeme několik dnů, protože je toho kotel.

PT25M 8-12 porcí
25-60 minut
50-120 Kč

Chladnou hlavu pro Android