Játrová omáčka
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Připravíme si játra - nakrájíme na co nejdrobnější kousky. Nejde to moc snadno, je třeba ostrý nůž, ale nedokonale nabroušeným to taky jde, jen je to větší otrava. Nakrájená játra dáme stranou.
Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a dáme smažit do připraveného rozpáleného oleje do pánve.
K hotové cibulce (vůbec nemusí být hnědá, jen tak "zesklovatělá") přihodíme játra (radši trochu dřív než později, spolu s játry se bude smažit dál).
Orestujeme i játra, až je vidět, že nejsou nikde syrová, začneme přisypávat mouku. Vždycky obsah pánve posypeme vrchovatou lžící hladké mouky a s obsahem pánve promícháme, aby nikde nezbyl bílý prášek. Opakujeme tak se třemi lžícemi mouky. Mezitím si dáme přihřát tak litr (radši víc než míň) vody do konvice, nenecháme ale dojít k varu, jen přihřejeme. Touto vodou pak zalijeme obsah pánve a mícháme.
Zalijeme prostě takovým množstvím vody, aby se vešla do pánve/hrnce, v němž máme játra. Není důležité, kolik přesně jí bude, odhaduji, že tak ten litr stačí.
Žádný strach, z počátku to vypadá nevábně, je třeba pořádně rozmíchat směs jater, cibule a mouky ve vodě, zaklopit poklicí a nechat vařit. Mouku jsme tam přidali, aby se omáčka zahustila. Nestane se to hned, ale až po určité době vaření. Hlavně nepřidávejte další mouku již do vodou zalité omáčky, slepí se do hrudek a je to hnus :D Stačí trpělivost a ono to fakt dřív nebo později zhoustne.
Vaříme 30 minut, mezitím občas promícháme. Po 30 minutách přidáme sůl, pepř, kmín. Soli asi jednu lžičku bez kopečku (vždy se dá později dosolit), pepřem symbolicky dvakrát JEMNĚ klepneme nad hladinou (prostě, jak to kdo rád ostré, já třeba vůbec, ale vždy aspoň drobet pepře přidám) a kmínu tak na špičku lžičky. Promícháme, necháme pár minut povařit.
Pokud máme dvě plotýnky, už tak dvacet minut před koncem dáme vařit vodu na rýži do konvice (aby to bylo rychleji), jinak vaříme podle návodu na krabici. Pokud máme jen jednu plotýnku, dáme alespoň včas vařit vodu, ať pak nemusíme čekat.
Doubrou chuť :)
60-70 minut |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+