Milionová rýže
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Nejdřív si připravíme zeleninu. Opláchneme a nakrájíme rajčata a papriku. Rajčata podobným způsobem jako cibuli na kostičky (viz slovníček) - je dobré dělat spíše menší kousky, aby v omáčce pak nebyly velké kusy šlupky. Papriku taky na drobnější kostičky. Nakrájenou zeleninu odložíme vedle.
Nakrájíme na drobno (na kostičky) cibuli, dáme rozpálit olej do pánve a lehce osmažíme cibulku (nemusí být vůbec hnědá).
Zatímco se cibulka smaží připravíme si mleté. Je třeba ho jen lehce "pokrájet", prostě rozmělnit, protože v pánvi se pak má rozpadnout do drobných kousíčků. Takto rozmělněné mleté přidáme do pánve k cibulce a necháme restovat. Až je všechno maso "šedé" - nikde už není vidět syrová červená, osolíme, opepříme ho a ochutíme sladkou paprikou. Sůl vezmeme mezi prsty a dvakrát silněji posypeme celou plochu pánve asi tak, jako by to byl krajíc chleba se sádlem (ale trochu víc :D). Pepře rozhodně o moc méně, ale každý podle chuti. Papriky jako soli, ale jen jednou (papriku neberte mezi prsty, sypte přímo ze sáčku/nádoby).
Pak k masu přihodíme nakrájenou papriku - musí přijít první, je tvrdší a pomaleji měkne. Promícháme a přiklopíme poklicí. Až je paprika trochu měkká (nejlépe vyzkoušet ochutnáním, ale trvá přinejmenším pět min), přihodíme i rajčata. Opět přiklopíme a čekáme, až změknou a rozvaří se. Občas promícháme. Hotové to je, až to skutečně po zamíchání vypadá jako omáčka a ne jako kusy rajčat s masem. (10-15 min ?)
Pokud máme dvě plotýnky, tak už ve chvíli, kdy přihazujeme rajčata, dáme vařit vodu do konvice - na rýži. Sáček rýže propláchneme pod studenou vodou, dáme do hrnce, přihodíme plochou lžičku soli (bez kopečku) a pak zalijeme vroucí vodou z konvice a nechápe dál vařit podle údajů na krabici.
(Máme-li jen jednu plotýnku, musíme počkat, až bude volná, ale nesmíme zapomenout dát včas vařit vodu, ať zbytečně nečekáme.)
Do hotové omáčky s rozvařenými rajčaty přidáme kydanec kečupu - asi tak jako dvě velké polévkové lžíce, pak kari (podle chuti - musíte ochutnávat výsledek), dvě až tři lžíce sójové omáčky a 3 lžíce cukru. Mícháme a necháme chvilku probublat (povařit).
S rýží můžeme buď smíchat už v hrnci nebo podávat jako přílohu - vyplatí se možná víc, protože pak líp odhadneme, k jakému množství rýže omáčka vystačí.
Na talíř můžeme navrch nastrouhat sýr, jako na špagety.
Dodatky a poznámky
pánev - na omáčku - je třeba buď vetší - vysoká - nebo rovnou hrnec
když je třeba, ze surovin lze určitě vynechat kečup a sýr; možná kari nebo sójovku, ale to už se musíme smířit s ochuzením chuti
pokud se zdá, že stále něco chybí, obvykle pomůže přidat ještě trochu cukru
40-50 minut |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+