Chléb ve vajíčku
Suroviny
|
Vybavení
|
Postup přípravy
Na talíř rozklepneme dvě vejce (bez skořápky), přidáme trochu soli nebo vegety. Dobře rozšleháme (ideální je k tomu vidlička, kterou vejce kvedláme, až se bílek se žloutkem co nejlépe spojí). Na pánvi rozpálíme olej. Krajíce chleba (případně rozkrojené na půlkrajíčky) z obou stran obalíme ve vajíčku a z obou stran dozlatova osmažíme. Vyjmeme z oleje. Pokud nám přijde, že je chleba příliš nacucaný olejem, můžeme před vyndáním položit na talíř papírovou utěrku nebo ubrousek, položit osmažený chleba na něj a lehce přimáčknout dalším ubrouskem. Přebytečný olej se vsákne do ubrousku.
Osmažený chléb z jedné strany lehce potřeme hořčicí a můžeme konzumovat.
Modifikace č.1: má-li student k dispozici něco tak bizarního, jako je hladká mouka, je možné do talíře s vajíčkem přidat trochu mouky (tak polévkovou lžíci), aby se to trochu zahustilo.
Modifikace č.2: bohatší studenti (s brigádou, stipendiem nebo tatínkem Rotschildem) si mohou na chléb natřený hořčicí položit plátek šunky, šunkového salámu nebo jiného měkkého salámu. Vhodným doplňkem je i kyselá okurka. Časová náročnost receptu prakticky nevzroste, cena se zvýší tak na 15-20 Kč.
Modifikace č.3: majitelé více talířů, hladké mouky a strouhanky si mohou vyrobit falešný řízek. Na jeden talíř se nasype mouka, na druhý se připraví rozšlehané vajíčko, na třetí se nasype strouhanka. Chléb pak obalíme z obou stran nejdřív ve vajíčku, pak v mouce, pak opět ve vajíčku a pak ve strouhance. Příprava se časově zvedne tak o 4-5 minut, cena se zvýší o cca 5 korun a zasviní se víc nádobí.
Uvedené modifikace je možno kombinovat, například plátek šunky a okurku můžeme podávat i k falešnému řízku.
5-10 minut 8-12 Kč |
Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+