Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Polévky
Vložil: dufkiiicz

Fazolovo-bramborová polévka

Suroviny

  • 5 větších brambor
  • 250g bílých fazolí (1/2 balení)
  • 3 střední cibule
  • olej nebo máslo
  • koření: sůl, pepř, paprika sladká, paprika pálivá, bobkový list, majoránka
  • ev. klobása
  • masox
  • zahuštění: chleba nebo mouka s vodou (není potřeba)

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

1. - nakrájet cibuli (není potřeba na jemno, stejně se rozvaří), oškrábat a nakrájet brambory na kostky, nakrájet klobásu (není potřeba, dobré je to i bez ní, ale jsou tací, kteří ji tam mít musí, no... :-)
2. - na lžíci oleje nebo másla nechat zesklovatět cibuli (viz slovník), přidat brambory a fazole, posypat paprikou (oběma), pepřem, solí, přidat 1 bobkový list
3. - zalít vodou s masoxem/vývarem, aby vše plavalo
4. - pomalu vařit, než budou fazole měkké, průběžně dle potřeby dolívat vodu/vývar
5. - na závěr přisypat majoránku a další koření dle chuti, dle potřeby zahustit chlebem nebo záklechtkou (viz slovník), nechat chvilku ještě povařit (kdo chce, přidá klobásu)

Dodatky a poznámky

Fazole je lepší předem namočit, nabobtnají a rychleji se uvaří (ideálně třeba přes noc, přinejhorším postačí i dvě hodiny... jinak budete vařit a vařit a vařit... a pořád to nebude hotové).
Místo klobásy můžete použít v podstatě jakoukoli uzeninu nebo salám, ale jedlé je to i bez toho...
Zahustit polévku je nejlepší chlebem - brzy se rozvaří, nebojte. Pokud dáte hodně fazolí, brambor a nebudete to během vaření ředit jako někde ve školní jídelně, tak ani nebude zahuštění potřeba.

Chladnou hlavu pro Android