Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Květákové hody

Suroviny

  • květák
  • 4 vejce
  • kousek másla
  • olej nebo tuk na smažení
  • mouka
  • sůl, pepř
  • tatarská omáčka

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Mísa
  • 1x Pánev
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Jestli někde potkáte hezký květák, vezměte ho sebou. Uvaříme si rychle a za pár šupů polévku a placky nebo mozeček.
Z květáku odřežte od košťálu jednotlivé růžičky a hoďte je do hrnce s vodou. Tím z květáku vyplavíte případný hmyz. Omyjte ho (květák, ne hmyz), vyměňte vodu, přidejte lžičku soli a dejte vařit. Otevřete okno, květák při vaření docela smrdí. Jestli byly na květáku hezké mladé neovadlé lístečky, dejte je stranou, budou se hodit. Vařte do měkka, když se vám začne rozpadat, nevadí. Květák vylovte, odložte na prkénku a nechte chladnout. Vývar z květáku odsuňte z vařiče a dejte na plotýnku malý kastrůlek s kouskem másla - tak 2 polévkové lžíce. Nemáte-li máslo, použijte olej nebo zlatou hanu, sádlo se fakt tentokrát nehodí. Když je tuk rozpálený, přisypte mouku, tak 3 polévkové lžíce. Ideální by bylo hladkou, nemáte-li, tak i polohrubou. Mouka začne pěnit a syčet, tak jí zamíchejte a míchejte tak půl minuty. To stačí, jíška musí zůstat světlá. Sundejte ji ze sporáku a vraťte zpět květákový vývar. Jakmile začne znovu vařit, naberte na vařečku trochu té jíšky a zamíchejte ji do vroucí tekutiny a hned promíchejte. Tak postupujte, dokud do budoucí polévky nevpravíte všechnu jíšku. V tomhle kroku neotálejte, jíškou takhle zahustíte polévku bez žmolků jen dokud je horká. Když jíška vystydne, už ji musíte naředit vodou (škoda práce). Hotovo? Fajn, stáhněte plamen nebo přívod tepla, nechte polévku jen probublávat a věnujte se květáku na prkénku. Tak zhruba 1/4 květáku lehce pokrájejte nožem na menší kousky a přesuňte do polévky. Polévku vypněte a jakmile se přestane vařit, rozklepněte do ní 1 vejce. Míchejte, bílek se rozmíchá snadno, ale žloutek by vám mohl zůstat v celku, udělejte kuk. Nebo si vejce rozmíchejte v hrnečku, ale kdo to bude mýt? Ochutnejte, dosolte, dopepřete, dovegetujte, domagigujte dle vlastní chuti. Máte-li cokoli zeleného, přihoďte to, klidně i ty nasekané lístečky z květáku.
A teď ty placky: zbytek květáku buď také posekejte nožem na prvočinitele až kaši, nebo je rozmačkejte vidličkou nebo klidně šťouchadlem na bramborovou kaši. Přesuňte do mísy, přisolte, připepřete. Přihoďte 2 - 3 vejce (to podle velikosti květáku) a promíchejte. Vzniklá kaše se musí přiměřeně zahustit - nejlépe hrubou moukou. Není? Tak třeba krupičkou, krupicí, polohrubou moukou nebo v nejhorším strouhankou. Přiměřeně znamená, že to nebude v žádném případě tuhé těsto, ale taková hustší kaše, která ještě trochu teče. Tak cca 5-6 lžic, přesněji nejde určit, záleží to na velikosti květáku. Na sporák vražte pánev, rozpalte na něm trochu oleje a z těsta nalijte lžící na pánev placky. Ne moc velké, hůř se otáčí protože jsou křehké, tak raději menší a více. Nesmažte moc rychle, nepospíchejte.Při otáčení se pokuste podebrat placku celou a otočit tak, aby se nerozpadla. Jsou opravdu trochu křehké, ale chuť tuhle nesnáz vyrovná. Jezte s tatarkou na chlebu nebo s bramborama, dobrý jsou i studený, dobře se ohřívají v mikrovlnce.
Nechce se vám do placek? Děláte chybu, ale dobře, květákový mozeček je taky fajn. Květák teda posekejte/pokrájejte na kousky. Pokrájejte 1 menší nebo 1/2 velké cibule na kousky a dejte jí na pánev na trochu oleje. Trochu jí osmažte, rozhodně ne do hněda. Přidejte do pánve k cibuli posekaný květák, promíchejte a vyčkejte. Květák se nemá osmažit, ale ohřát do vařícího stavu. Osolte, opepřete. Stáhněte si pánev z tepla a vražte na květák tak 3-4 vejce, pořádně promíchejte a vraťte zpátky na oheň. Míchejte, dokud nebudete spokojení s hustotou. Jíst se dá s chlebem, houskou, bramborama......
Zdá se vám to složité? Není, nebojte, za necelou hodinku máte jídlo pro víc lidí nebo na 2 dny.

PT35M 2-4 porcí
35-50 minut
30-50 Kč

Chladnou hlavu pro Android