Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Bramborový guláš

Suroviny

  • 1 větší cibule
  • 2-3 obyčejné brambory
  • 300 g masa (ideální je hovězí nebo vepřové)
  • 0,5 dcl oleje
  • gulášová paprika (koření)

Vybavení

  • 1x Hrnec
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Nejdříve si nakrájím cibuli (najemno), brambory i maso, načež rozehřeju v hrnci oleje tolik, aby mi pokryl jeho dno. Ve chvíli, kdy je olej dostatečně nažhavený (zjistím tak, že do něj hodím kousek cibule - když začne pěnit, je to ono), do něj nasypu cibulku, kterou mírně osmahnu (nejmenší kousky začínají hnědnout). Do cibulky nasypu nakrájené maso a za průběžného míchání osmahnu i to. Ve chvíli, kdy už toho mám dost (nebaví mě mávat s vařečkou v hrnci - zhruba po dvou až třech minutách), do toho všeho naleju zhruba litr a půl vody, kterou osolím jako bych solil vodu na brambory - záhy do ní ony brambory nasypu. Počkám, než celá ta směs začne vřít, zeslabím plotnu, přiklopím hrnec a odcházím s vědomím, že mám minimálně 15 minut čas.

Po návratu většinou zjistím, že už jsou hotové brambory, takže začnu poslední fázi - dochucování. Tady záleží na chuti a invenci každého, nicméně minimum je v ingrediencích zmíněná gulášová paprika - nasypu jí tedy tam a důkladně promíchám. S paprikou se nešetří, čtvrtka balení by na tohle mohla klidně padnout. Průběžně ochutnávám. Když zjistím, že papriky stačí, dosolím celé dílo a nakonec to vše zahustím. Nechám chvilku odležet a podávám s chlebem či rohlíky (podle toho co zrovna je, když není nic, dá se to jíst i samo, ale v takovém případě přidávám víc brambor).

Přeju dobrou chuť...

Dodatky a poznámky

1. maso se dá v klidu nahradit libovolným typem špekáčků, párků, klobás či čehokoliv takového (jen sóju jsem, jakožto hrdý masožravec, ještě nezkoušel). V krizi nejvyšší jde nahradit i prachobyčejnou vepřovou konzervou, ale v takovém případě doporučuji odstranit z konzervy většinu tuku, není ho tam takové množství žádoucí.

2. Když mám náladu (nebo potřebu - je to ideální detox po vydařeném večírku), rozdrtím do guláše dva stroužky česneku (klidně i do již hotového guláše z předchozího dne). Dodají tomu šmrnc.

3. Pokud mám větší zásobu koření, nezapomenu přidat majoránku a špetku nebo dvě pálivé papriky, jinak ničemu neuškodí pepř (mletý) ani chilli, ale to už je pro silnější povahy. Také není nutno používat gulášovou papriku, jde použít (a pokud je člověk aspoň trochu zkušený kuchtík, je to i lepší) sladká paprika a pálivá paprika, jejichž poměr se nakombinuje podle chuti.

4. nejkritičtější pasáž vaření tohoto pokrmu je v zahušťování. Sám jej provádím tak, že vezmu uzavíratelnou sedmičku od okurků, naleju do ní deci a půl mléka, přisypu přiměřeně mouky (asi dvě nebo tři polévkové lžíce), sklenici uzavřu a minutu s ní hrkám. Poté "zahušťovadlo" pomalu leju do guláše, NEZAPOMÍNAJE pořádně míchat. V opačném případě hrozí, že se jídlo připálí.

PT20M 2-3 porcí
20-30 minut
100-150 Kč


Hodnocení receptu (21 hlasů):
preloaderpreloader

Sdílet na Facebooku | Sdílet na Twitteru | Sdílet na Google+

Chladnou hlavu pro Android