Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Polévky
Vložil: Jana Cárová

Gulášovka - lehce falešná

Suroviny

  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 1-2 buřty
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl
  • sladká i pálivá paprika (koření)
  • masox dle chuti
  • trocha oleje (sádla)
  • trocha majoránky
  • česnek (klidně i sušený, prášek)

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a vsypeme cibuli nakrájenou na kostičky. Chvíli smažíme, rozhodně ne do černa. Přisypeme mouku, zuřivě mícháme a odškrabujeme ode dna - tak 1 až 2 minuty. Přisypeme asi 3 lžičky sladké a 1 lžičku pálivé papriky, zamícháme a raději sundáme ze sporáku, aby se nám ta paprika nespálila. Rudo-hnědou směs v hrnci postupně zaléváme studenou (to je důležité) vodou a rozmícháváme. Nejdříve se z toho udělá knedlík, pak kaše, pak už to začíná vypadat jako základ polévky. Vrátíme zpět na vařič a zahříváme. Polévka přitom houstne a tak podle potřeby přiléváme ještě vodu (už může být i horká z konvice), až jsme s hustotou polévky spokojení. Pak přidáme sůl a masox a necháme na mírném ohni probublávat a vařit. Občas zamícháme, protože v polévce už je jíška a tak bude mít snahu se u dna lehce připalovat. Co se polévka provařuje, oškrábeme brambory a pokrájíme je na menší kostky. Šup s nimi do polévky. Stejně tak s buřtama. Pak už jen čekáme, až se brambory v polévce uvaří. Nakonec do polévky rozemneme trochu majoránky pro vůni a přidáme česnek. Hotovo. S chlebem fakt stačí k večeři.

PT20M 3-4 porcí
20-30 minut
20-25 Kč

Chladnou hlavu pro Android