Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel


Kategorie: Náročnější jídla
Vložil: bourgois

Risotto Italiano classico

Suroviny

  • Rýže- Arborio, Carnaroli, nebo jákákoliv kulatozrná hodně škrobová
  • máslo
  • sůl
  • vývar
  • parmezán nebo podobný velmi tvrdý sýr. Ne Eidam!
  • olivový olej.
  • cibule
  • sůl

Vybavení

  • 1x Hrnec
  • 1x Sporák/Vařič
  • 1x Talíř
Tento banner skryjete přihlášením

Postup přípravy

Nejdřív vývar:
Buď vám ho doma někdo připraví a pokud máte mrazák, tak se dá na hodně dlouhou dobu zamrazit. Pokud ne a máte čas, tak vyvařte kus kuřecího hřbetu s kořenovou zeleninou. Nebo jenom zeleninu bez masa (zeleninový vývar)
Pokud čas nemáte rozmíchejte si v horké vodě slepičí nebo zeleninový bujón. (necelý 1 hrnek)

Risotto:
Kupte rýži Arborio nebo Carnaroli. Jsou sice trochu dražší (kolem 40 kč), ale spotřeba rýže pro jednouho je extrémně malá, kdo je mega škudlil, tak ať koupí kulatoznou hodně škrobovou rýži.

Osmahněte na másle 1 malou cibuli na kostičky nakrájenou, jen aby zesklovatěla. Přidejte rýži a osmahněte chvilku.
Přilejte vývar, o trochu méně než 1 hrnek. Platí pravidlo, že vody lehce méně než dvojnásobek rýže. Přidejte malou špetku soli. A vařte. Neodcházejte od vařiče! Je důležité celou dobu rýži míchat. V případě, že se vypaří voda, tak po malých množstvích dolévejte. A vařte a míchejte tak dlouho, až je rýže vařená. (cca 15 minut) Musí vypadat hustě a vláčně. Nesmí v ní stát voda. Kolem zrníček se udělá takový škrobovitý sliz.
Přidejete kousek másla cca 5mm plátek z kostky. A promíchejte.
Přdejte nastrouhanou hrst parmezánu nebo podobnýho hodně tvrýho sýra třeba super je (Gran Moravia) a pořádně promíchejte. Eidam je nanic protože tuhne zpátky a stane se z toho hnus.

Nandejte na talíř a kápněte si tam ještě kapku olivovýho oleje .

The END

Dodatky a poznámky

Cena je na 1 porci, podle kvality surovin.

PT20M 1-1 porcí
20-35 minut
15-45 Kč

Chladnou hlavu pro Android