Vyhledávání a administrace
Vyhledávání

Uživatel

Slovníček pojmů

PojemVýznam
HořčiceHnedá hmota v sklenemém alebo plastovém obalu. Rozlišuje sa na více druhú. Ak je horčice v chladničce dlhšie môže sa stať, že osychá(suché časti nejesť) a vytvára sa na nej kapalina (tú len premiešať s tekutou časťou obsahu). Je to jedena z najlepších príloh k párkum.
Instantní jíškaJíška je mouka smažená na másle zalitá vodou, která se používá pro zahušťování omáček, polévek a podobných pokrmů. Instantní jíška se dá koupit v obchodě, vydrží dlouho a celkově se vyplatí.
KečupChutná, červená, tekoucí hmota, připomínající rozmačkaná rajčata, proto také není uplně dobré, kupovat si ten uplně nejlevnější, protože ten pak připomíná spíš namačkaná jablka...hodí se skoro do všeho, k vajíčkům, na chleba se sýrem, k bramorám, pečeným toustům...je zkrátka univerzálním dochucovadlem :)
Kontrola vajecPoužíváme, pokud v lednici najdeme vejce, o kterém nevíme zda je syrové nebo uvařené. Vejce položíme na stůl a roztočíme. Pokud vejce rychle a rovnoměrně rotuje, tak je uvařené. Syrové vejce se točí jen pomalu a kývá se (žloutek se přelévá sem a tam).
KuchyňMístnost kde se nachází ta kovová věc zvaná lednice , kde skladujeme jídlo a připravujeme ho
LednicePlechová krabice s dvířky, umožňující delší poživatelnost potravin, v létě pak přísun chlazených nápojů. Je zapotřebí lednici pravidelně probrat a vyhazovat shnilé a plesnivé položky dřív, než se z nich stane inteligentní forma života. Doporučuje se jednou za čas vymýt, třeba vodou s jarem nebo s octem, není-li jar. V zimě se dá nahradit pytlíkem s potravinami spuštěným z okna, ale pozor: bydlíte-li v přízemí, asi o něj přijdete. Do lednice nevkládáme horké nebo teplé potraviny, počkáme až vystydnou, jinak se nám teplota v lednici zvýší a všechno se bude kazit rychleji. Společné lednice mají tu nevýhodu, že často člověk přijde, hledá své jídlo a ono mu bylo sežráno. Proto kdo může, vydyndá po sponzorech, rodičích a podpůrných týmech na pokoj lednici třeba malinkou, leč vlastní.
LžíceVětší sestra lžičky. Lžíce nebo také
LžičkaMenší verze lžíce. Lžička je to čím si mícháte kávu nebo čaj. Často se označuje i jako
MasoxVývar v kostce. Komu by se chtělo dělat se s hodinovým vývarem, když stačí vhodit kostku do horké vody a rozmíchat. Běžné balení obsahuje 6-8 kostek, stojí kolem 10 korun. Lze také nahradit hovězím, slepičím nebo zeleninovým bujónem v kostkách.
Metoda ŽavesAneb metoda Žádné VElké Sraní (nebo taky Starání) = nekomplikuju si život víc, než nezbytně musím.
Mleté masoMaso, které je namleté. Prodává se buď jenom vepřové nebo mix vepřové a hovězí. Má tu výhodu, že je o dost levnější než normální maso a dají se s ním dělat zajímavé recepty
MražákBuď je to menší plechová krabice pod lednicí, nebo to za těmi malými dvířky uvnitř lednice. Úžasná věc, umožňuje nákup polotovarů typu rybí prsty, masové kuličky v omáčce, nugety, pizza a pod. a jejich delší skladování až do chvíle, než na ně dostaneme chuť. Vhodné i pro rychlé vychlazení nápojů, leč dlouho je tam nezapomínejte, jinak flašky prasknou. A pivní zmrzlina je nechutná... Mražák je možno pytlíkem za oknem nahradit pouze v krutých zimních podmínkách, kdy je konstantní teplota nižší než -5°C, jinak to ani nezkoušejte. Také do mražáku nedáváme horké potraviny, protože než zmrznou, rozmrazily by jídlo kolem, které by se stalo nechutně čvachtacím. Společné mražáky mají nevýhody společných lednic.
Nakrájíme cibuli na kostičkyZ cibule oloupeme všechno to ošklivé co šustí tak, abychom měli jen zelenou (červenou) vlhkou kouli. Tu rozřízneme podélně (tj. řez povedeme od místa kde by vyrůstaly listy až k místu, kde by byly kořeny). Obě půlky omyjeme ve studené vodě (pak cibule tolik nepálí). Vezmeme jednu půlku a položíme jí řezem na prkénko (stůl, noviny, židli... ruka se nedoporučuje) a pokud možno ostrým nožem krájíme nejdřív po té delší straně a pak nakrájenou cibuli na proužky vezmeme mezi prsty a krájíme na kostičky. Postup opakujeme i u druhé půlky. Další možnost je vzít obě půlky a sekáček a sekat cibuli jak se dá. Kostičky asi budou větší, ale zato se dají skládat jako puzzle. V tomto případě se obzvlášt nedoporučuje používat jako podložku dlaň. Pro opravdu méně šikovné doporučuji investovat několik korun do držáku na krájení cibule. Obrázek tohoto výrobku lze najít po zadání názvu na internetu pomocí Google, výrobek samotný pak lze za nevelkou čásku zakoupit v domácích potřebách či koutku s potřebami na vaření v hypermarketu.
Nechat vykynout těstoTěsto v míse dáme na teplé místo, ale ne horké!!!!, zakryjeme čistou utěrkou a cca hodinu si ho nevšímáme, nerýpeme do něj a pod., cca po hodině se podíváme, a jestli značně nabylo na objemu, vše je OK
OcetKyselá kapalina používaná k dochucování salátů a např. čočky. Dá se často nahradit citronovou šťávou nebo roztokem cukru a soli.
Ocet balsamikovýTmavý vinný ocet původem z Modeny. Používá se rovněž na dochucování salátů, ale nahradit se už nedá. Lahvička balsamikového octa je sice drahá, ale zase dlouho vydrží.
Osmažená cibulkaPoužívá se na ozdobu, např. čočky, hrachu, smažených jater a pod. Na troše oleje smažíme buď jemné kostičky nebo tenké proužky cibule tak dlouho, dokud nezhnědnou (zčernat nesmí, to pak vyhazujeme)
Osmažíme dozlatovaDozlatova znamená, že když smažený objekt v oleji nadzdvihneme, vypadá ze spodní strany jako řízek od maminky. Když vypadá jako kůže programátora, který nebyl rok na slunci, je to ještě málo. Když vypadá jako vypnutý monitor, už jste to se smažením přepískli.
Pánev WOKSuprová víceúčelová pánev. Taková ta hlubší.Dá se v ní nejen smažit, ale i dusit a bez problémů se v ní připraví nejen čínské nudle, ale např. i rizoto či těstoviny.
PivofilníPivofilní je takový pokrm, který je dostatečně pálivý na to, aby bylo vhodno jej zapíjet pivem
PrdopečKypřící prášek do pečiva. Dá se koupit v obchodě tam, kde jsou mouky a cukr, prodává se v malých pytlíčkách. V malých pytlíčkách se toho prodává víc, proto čteme, co kupujeme.
Přídáme špetku soliŠpetka soli je ošklivý termín, který nemá přesné ohraničení. Špetka soli může znamenat deset zrníček (malá špetka - vezmu tolik soli co se vejde mezi 2 prsty) nebo i lžičku (velká špetka - vezmu tolik soli co se vejde mezi 3 prsty). Pokud se špetka soli přidává do vroucí vody dejmetomu k těstovinám, bramborám, rýži a dalším potravinám, které se vaří ve vodě, obvykle se přidává zhruba 1/3 čajové lžičky (bez kopečku) soli na litr vody. Jestliže se špetka soli přidává do omáček, polévek a jiných, již ochucených pokrmů, osm z deseti odborníků na sůl doporučuje přidávat soli zhruba na špičku ostrého nože, zamíchat, ochutnat a pokud bude pokrm slaný málo, přidat znovu stejné množství a tento postup opakovat tak dlouho, až se dosáhne optimální slanosti.Pokud jsme jídlo přesolili, je vhodné přidat trochu vody nebo mléka, podle konzistence pokrmu a případnou řídkost vykompenzovat jíškou nebo moukou. Mléko v pokrmu stáhne všechny přílišné chutě, slanost, sladkost, kyselost nebo pálivost.
ReceptRecept čili předpis není dogma, ale jen návod, rada. Řiďte se heslem
RemoskaRemoska je malá elektrická přenosná trouba s ohřevem shora. Její hlavní částí je víko se zabudovaným elektrickým odporovým topným drátem, se zaskleným kruhovým okénkem a otvory pro únik páry. Toto víko bylo dodáváno s aluminiovými hrnci různé hloubky (podle rozměrů pečené potraviny). Teplo z víka sálá shora a je rozváděno po stěnách hrnce (nedochází k připalování odspodu). Původní Remoska byla velmi jednoduchá, bez regulace výkonu a bez vnější tepelné izolace hrnce.
Rozpálíme olejNecháme pánev s olejem nějakou dobu na zapnutém sporáku, a když už máme podezření, že by mohl být olej rozpálený (dvě minutky snad stačí - nikdy jsem to nesledoval), kápneme na pánev malinkou kapku vody (třeba necháme skápnout ze zubu vidličky). Když začne olej prskat a útočit na kuchaře, už je to nejvyšší čas :-). Tento test provádíme velmi opatrně, nejlépe vůbec.Místo kapky vody vhodíme do oleje raději drobeček strouhanky, rohlíku, chleba. Když se začne smažit, je olej rozpálený.
Rozpálíme olej 2Olej v nádobě na vařiči zahříváme a jeho teplotu zkoušíme postupným vhazováním kousků surovin (nejčastěji cibule). Když začnou prskat, je to ono. Dá se to také poznat tak, že je-li olej dostatečně rozehřátý, při naklonění nádoby řetízkuje nebo stéká jakoby v proužcích.
Smetana-fixVěc co zpevní šlehačku nebo vlastně cokoliv aby tekutina nebyla až moc tekutá
Sražená vejceIdeální je nechat srazit vejce v polévce: člověk prostě nalije syrové vajíčko rozšlehané vidličkou do vroucí polévky a počká, až se promění na bílé cucky.
StrouhankaStrouhanka je najemno umleté nebo nastrouhané tvrdé pečivo, ale dá se koupit v obchodě v pytlíku už hotová.
Strouhat nahruboPoužít tu stranu struhadla, která vypadá jako velké kapky vzhůru nohama.
Strouhat najemnoPoužít tu stranu struhadla, která vypadá jako malinkaté kapičky vzhůru nohama.
Škrob (např. Solamyl)Hodí se k zahušťování omáček (když ho rozmícháme s trochou vody) - zvláště těch z Asie :-)
Šufánekto je naběračka
Teflonová pánevPánev, na které se smaží s malým nebo žádným množstvím tuku. Pro pražské (ale i jiné) studenty si dovoluji přpsat že v Ikee lze sehnat malou pánev s teflonovým povlakem za cenu 29,- Kč.
TrojobalTo, co je na řízku nebo na smažáku. Nejdřív se maso protáhne hladkou moukou, pak rozkvedlaným vejcem a nakonec strouhankou. Pokud to blbě drží, opakujeme ještě jednou krok vejce a strouhanka.
TroubaJeden z významů je poněkud natvrdlý člověk, další význam je věc sloužící na pečení. Dělí se na různé druhy, např. elektrická, plynová, horkovzdušná... Každá trouba (i každý trouba) má jiné vlastnosti a je důležité je respektovat. V případě trouby určené na pečení to bývá teplota, při které trouba peče, způsob proudění vzduchu uvnitř trouby a od toho se odvíjející doba pečení. Vlastnosti troubů lidských nechť si každý doplní sám. :-)
Utřeme česnekOloupaný stroužek česneku po malých kouscích oškrabáváme nožem, až vznikne jakási pasta. Nejlepší je na to nůž jídelní se zoubky.
Utřít vejce s cukremProces typický při přípravě buchet, kdy se celé vajíčka nebo jen jejich žloutky míchají s cukrem tak dlouho, dokud se cukr napůl nerozpustí.
Uvař vejce!Vejce vložíme do rendlíku se studenou (!) vodou, zahříváme na vařiči. Od okamžiku, kdy se voda začne vařit stopujeme: pro vejce naměkko (hodně čvachtací) 5 minut, pro vejce natvrdo 10 minut. Vejce na hniličku jsou časově i čvachtově mezi. Pokud vložíme vejce do horké vody, jednak snadněji praskne, jednak se pořádně neprohřeje a je možným zdrojem nákazy.
Uvedeme vodu do varuNecháme vodu na zapnutém sporáku tak dlouho, dokud se nazačnou ode dna zvedat větší bublinky. Poznámka: nepoužívejte na vaření bublinkaté vody, vypadají že se vaří, i když jsou studené!
Vymazaný plechPlech na pečení pomažeme tukem - sádlo nebo olej, můžeme ho poté posypat hrubou nebo i polohrubou moukou, struhankou (jak každému přijde vhodné, ale efekt je téměř stejný), a přebytečné hromádky vysypat mimo. To proto, aby se na plech náš výtvor nepřilepil.
Vyvařit omáčkuProstě necháme hrnec na zapnuté plotně tak dlouho, dokud se neodpaří dostatek vody, a nezůstane omáčka správné hustoty.
ZáklechtkaLžíce mouky rozmíchaná v půl hrnku vody a vylitá do polévky, omáčky, nebo podobných jídel. Používá se tam kde jíška, je méně tučná, musí se několik minut povařit. Vhodná pro ty, kdo si kupují mouku a nechce se jim utrácet za jíšku.
ZásmažkaPrapodivný termín pro jíšku využívaný ve všech kuchařkách.
ZátřepkaSlouží k zahušťování. Jedná se o amatérskou verzi pravé jíšky, rozhodně lepší, než instatní. Zátřepku vyrobíme rozkvedláním hladké mouky ve studené vodě (lze použít i mléko). Velmi jednoduše - a bez hrudek - je možné jí vytvořit protřepáním mouky s mlékem (nebo vodou) v uzavíratelné zavařovací sklenici (ideálně
Zesklovatět cibuliNakrájenou cibuli smažíme na oleji tak dlouho, dokud se v oleji neobalí, okraje kousků trochu nezprůsvitní a opravdu nepůsobí dojmem, jako by byla z kousků mléčného skla. Další stádium už je dozlatova a to už je pozdě.
Změklé másloOpak másla ztuhlého, čili máslo odpočívající alespoň 30 minut při pokojové teplotě (mimo lednici). Používá se na pečení buchet a jiných laskomin, aby se dobře smíchalo s ostatními surovinami, a utvořilo v těstě minimum nerozmíchatelných hrudek.

Pomozte i vy slovník rozšiřovat.
Stačí se jen přihlásit!
Chladnou hlavu pro Android